In 2019 werd Burgers‘ Zoo verheugd met de geboorte van een tweeling bij de Maleise beren. Deze bedreigde diersoort plant in dierentuinen niet heel gemakkelijk voort.
Toen de kleintjes na 2,5 maanden groot genoeg waren om uit het kraamverblijf te komen, begonnen we met gedragsstudies aan de beertjes. Omdat we zelf het een en ander wilden weten, maar ook op verzoek van een internationaal expertteam op het gebied van berenbescherming.
Masterstudente Isa Spiero van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft tien weken lang gedragsexperimenten met de beertjes uitgevoerd. Bij diverse berensoorten ziet men namelijk aanvankelijk een grote onbevangenheid ten opzichte van alles wat nieuw is. Maar ergens tussen vier en zes maanden komt een omslagpunt, hebben ze geleerd wat ‘normaal’ is en reageren de jonge beren wat wantrouwiger. Isa heeft drie keer per week de beertjes en hun moeder iets ‘vreemds’ laten ervaren. Telkens werd weer een nieuwe geur op een klimboom gesprayd of was er trompetgeschal of zeehondgebrul uit een speaker te horen. Natuurlijk werden ook allerlei nieuwe objecten in het verblijf geplaatst. De reactie van de beren werd gefilmd en geanalyseerd.
Het bleek dat er bij onze Maleise beren geen omslagpunt naar meer voorzichtig gedrag te herkennen was. Mogelijk dat blijvend onderzoekend en nieuwsgierig gedrag bij deze allesetende berensoort in het regenwoud een aanpassingswaarde heeft? In elk geval waren de beertjes enthousiast in de war met al het gekke speelgoed. Verrassend genoeg toonden ze, ondanks dat ze erg goed kunnen ruiken, nul interesse in bijzondere geuren.
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024
Een viereneenhalfjarige Maleise beer is op woensdag 7 februari 2024 op transport gegaan vanuit ons d…
8 februari 2024
Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedra…
15 april 2022