Bij het ontwerp van een modern dierverblijf wordt eerst heel goed gekeken naar het natuurlijke gedrag van de diersoort die in dat verblijf wordt gehuisvest. Waar heeft het dier behoefte aan? En kan het dier zich bijvoorbeeld ook even terugtrekken? Dieren die van oorsprong in een tropisch regenwoud voorkomen, moeten van een verwarmd binnenverblijf gebruik kunnen maken, zodra het buiten te koud wordt. Daarnaast proberen we het natuurlijke gedrag van dieren te stimuleren door hen te verrassen met diverse vormen van gedragsverrijking. Deze keer: gedragsverrijking voor onderzoekende Maleise beren.
Van Maleise beren is bekend dat het uitstekende klimmers zijn! Daarnaast kunnen ze goed graven én zijn ze verrassend sterk. Tel daarbij op hun nieuwsgierige, onderzoekende karakter en hun voor beren zeer actieve gedrag. Je zou dus met een knipoog kunnen stellen dat de inrichting van hun verblijf in ieder geval ‘hufterproof’ moet zijn.
De beren kunnen in Arnhem een aantal meters diep graven, maar stuiten daar dan op een stevig hekwerk. Ook kunnen ze flink klimmen in verschillende klimbomen in het verblijf die met boomstammen als natuurlijke dwarsverbindingen met elkaar verbonden zijn. Uiteraard is er goed naar gekeken dat de beren niet via de bomen uit hun verblijf kunnen komen. In het verblijf is bovendien een waterpartij aangebracht, waar de beren bij warm weer verkoeling kunnen zoeken en uiteraard ook uit kunnen drinken. In een deel van het verblijf liggen rotsblokken, die de beren graag omkeren op zoek naar insecten en andere smakelijke hapjes. Daarbij blijkt opnieuw hun verbazingwekkende kracht: met één tik van hun voorpoot rollen ze moeiteloos een rotsblok om, dat een volwassen mensenman maar met moeite kan optillen.
Maleise beren worden ook wel honingberen genoemd, omdat ze verzot zijn op honing. In het wild worden regelmatig Maleise beren gespot die ergens hoog in de boom een bijennest plunderen op zoek naar honing. Ook in ons park krijgen de dieren met enige regelmaat wat honing, maar we letten er goed op dat dit niet teveel is. Maleise beren kunnen net als mensen last krijgen van obesitas als ze teveel voedsel met veel suikers te eten krijgen.
Om het natuurlijke, onderzoekende gedrag van de alleseters extra te prikkelen, snijden dierverzorgers fruit in kleine stukjes en voegen vervolgens veel meelwormen en andere gezonde lekkernijen toe. Dit voedsel verspreiden ze op verschillende plaatsen door het verblijf en zeker ook op wat lastiger te bereiken plaatsen tussen de rotsblokken of hoog in de boom. Zo zijn de beren druk bezig om hun maaltje bij elkaar te zoeken. Links en rechts een lik honing uitgesmeerd op een boomstam of een tak vormt de kers op de taart. De beren gaan meestal eerst op zoek naar de honing, alvorens ze de rest van het voedsel opsporen.
Eind november 2021 kregen de Maleise beren wel een zeer bijzondere vorm van gedragsverrijking aangeboden: een reuzenpompoen van 635,5 kilo met een omtrek van 4,65 meter! Uit de voorzijde was een vierkant luik gezaagd, zodat de teler de zaden kon verzamelen voor een volgende oogst én de beren meteen een soort ‘kattenluikje’ kregen waardoor ze ook binnen in de vrucht aan de slag konden gaan. Door tenslotte nog wat honing op strategische plaatsen op en in de reuzenpompoen te verspreiden, was succes helemaal verzekerd. De vrucht was zo groot dat deze op een pallet met een heftruck het verblijf ingereden moest worden. Na eerst wat nieuwsgierig snuffelen, zat er al snel één van de Maleise beren met kop en bovenlijf in de pompoen. Niet lang daarna besloot een andere beer met zijn scherpe klauwen het toegangsluik verder te vergroten om ook te kunnen delen in de traktatie. Binnen een uur tijd was de reusachtige vrucht aardig uitgehold en de stevige wand van meerdere gaten voorzien! En de beren? Die leken de tijd van hun leven te hebben met dit interessante en bovendien eetbare reuzenspeelgoed!
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024
Een viereneenhalfjarige Maleise beer is op woensdag 7 februari 2024 op transport gegaan vanuit ons d…
8 februari 2024
Vrijdag 19 november om 9.00 uur verrast een reusachtige pompoen met een gewicht van 635,5 kilo en ee…
19 november 2021