De vossenkopvis behoort tot de vrij kleine groep van de konijnvissen. De naam konijnvissen slaat waarschijnlijk op het feit dat deze vissen aan onderwaterplantjes, met name algen, knabbelen. Qua kleur zou deze vis beter ‘dassenkopvis’ kunnen heten, want hij heeft een opvallende zwart-witte tekening op zijn kop!
Westelijk Pacifisch gebied
20 cm
Paartjes
Niet bekend
12 jaar
Algen en plankton
Niet bedreigd
Vossenkopvissen kunnen van kleur veranderen. Als ze rusten, worden ze helemaal grijs. Ze vertrouwen ook helemaal op hun schutkleur en rusten zomaar op de open zeebodem. Als een predator, zoals bijvoorbeeld een murene, achter een vossenkopvis aan zit, gebruikt hij dat kleurentrucje ook: hij doet alsof hij dood is. Dan wordt hij snel bleek en grijs, gaat op de grond liggen en beweegt zijn kieuwen nauwelijks. Als de jager zijn interesse verliest, zwemt de vossenkopvis snel weg!
Over de voortplanting van deze vissen in de natuur is niets bekend. Qua uiterlijk lijken mannetjes en vrouwtjes sterk op elkaar en zijn niet uit elkaar te houden. Het is zeker dat deze vissen eieren leggen en geen broedzorg kennen. Maar hoe vaak ze hoeveel eieren leggen en hoe snel deze zich ontwikkelen, is niet duidelijk.
Vossenkopvissen zijn heel de dag bezig met algjes van het koraal plukken. Dat is hun voedsel en zo houden ze daarnaast ook het koraal schoon. Dat is belangrijk omdat anders de woekerende algen het licht van de koraaldiertjes weghouden. Deze vissen zijn dus een belangrijke schakel in het laten floreren van het koraalrif.
Vossenkopvissen zijn nog niet zeldzaam in hun natuurlijk verspreidingsgebied. Ze worden af en toe gevangen voor menselijke consumptie, maar niet op grote schaal. Ook worden ze soms gevangen voor de aquariumhandel, maar ook dit gebeurt in hoeveelheden die geen ingrijpende gevolgen voor de gehele populatie hebben.
<Onbekend >
<Niet bedreigd >
<Bijna bedreigd >
<Kwetsbaar >
<Bedreigd >
<Ernstig bedreigd >
<Uitgestorven in het wild >
<Uitgestorven >
Vossenkopvissen zwemmen in meerdere bassin in Burgers’ Ocean. Je ziet ze bijvoorbeeld in de lagune, in het levend koraalrifbassin en in het haaienbassin. Wie een beetje oplet, kan ook ontdekken welke vossenvissen samen een paartje vormen!