De geribbelde neushoornvogel is één van de ongeveer zestig soorten neushoornvogels. Neushoornvogels komen alleen voor in de tropische gebieden van Afrika en Azië. Ze hebben een zeer lange, gebogen snavel met daarop nog een ‘hoorn’. Ook toekans hebben een lange, gebogen snavel, maar bij hen ontbreekt de hoorn en hun verspreidingsgebied is tropisch Amerika. Neushoornvogels en toekans zijn dan ook geen nauwe familie van elkaar. In Burgers’ Zoo leeft naast de geribbelde neushoornvogel nog een andere vertegenwoordiger van de neushoornvogels, namelijk de zwarte neushoornvogel.
De opvallend grote snavel van neushoornvogels wordt gebruikt bij het vechten, zoeken naar voedsel en bij het dichtmetselen van het broedhol.
Om te broeden metselt het vrouwtje zich in een holle boom in. Daarbij maakt ze de opening op een kiertje na dicht met een uitgehard mengsel van vruchten en poep. Door het kiertje reikt het mannetje aan haar en later ook aan de jongen het voedsel aan. Het opsluiten beschermt de eieren en jongen voor roofdieren. Maar het vrouwtje zit al met al wel zo’n drie maanden vast in de boomholte!
Op Borneo en Sumatra leven meerdere soorten neushoornvogels, zo ook de zwarte en de geribbelde neushoornvogel die in Burgers’ Zoo te zien zijn. In de natuur vermijden ze op slimme manier concurrentie om voedsel. De geribbelde neushoornvogel zoekt zijn vruchten in de allerhoogste oerwoudreuzen; de zwarte neushoornvogel foerageert daarentegen lager, in de dichte kroonlaag. Beide soorten zijn belangrijke zaadverspreiders.
Geribbelde neushoornvogels komen alleen voor in primair regenwoud. Ook hebben ze oude bomen nodig, omdat ze alleen in holle woudreuzen broeden. Waar het bos wordt gekapt, verdwijnt ook deze vogel.
Voor neushoornvogels geldt dat de dieren behoorlijk kieskeurig zijn wat hun partners betreft. De kweek met deze vogels in daarom in dierentuinen zeker niet heel gemakkelijk.
In Burgers’ Zoo leven momenteel enkele mannelijke geribbelde neushoornvogels, voor die de coördinator voor deze bedreigde diersoort momenteel geen partner ter beschikking heeft.
In oktober 2019 zijn de geribbelde neushoornvogels van het vogelhuis naar de Bush verhuisd. Daar verkennen deze indrukwekkend grote vogels nu de indoor-jungle van Arnhem.