Tot en met juni 2021 wordt de ringstaartmaki-mannetjes nauwkeurig geobserveerd door Tom Ballemans, student Forest & Nature Conservation aan de Universiteit Wageningen. Ringstaartmaki’s zijn in hun natuurlijk verspreidingsgebied op Madagaskar weliswaar bedreigd. Maar als dierentuin-dieren zijn ze door hun karakteristiek uiterlijk en relatief makkelijke huisvesting bijna alomtegenwoordig.
Bij een populatie van ruim 2500 dieren in meer dan 300 dierentuinen in het Europese fokprogramma is het taak van de coördinator vooral ook om de aantallen een beetje stabiel te houden. Om bij de voortplanting wat op de rem te trappen, worden daarom in veel dierentuinen groepen met alleen mannetjes of alleen vrouwtjes gehuisvest. Bij ringstaartmaki’s zijn de vrouwtjes het dominante en qua karakter veel pittigere geslacht; een groep vrijgezellenmannetjes zoals bij ons in het park levert daarom over het algemeen geen problemen op. En toch zijn we benieuwd naar het precieze reilen en zeilen in deze groep! Er is namelijk tot nu toe nog heel weinig werk gepubliceerd over het gedrag in deze single-sex groepen in dierentuinen.
Afgelopen herfst heeft in Burgers’ Zoo een proef met een nieuwe methode voor dierenwelzijnsbeoordelingen plaats gevonden, juist met de ringstaartmaki’s in de focus. In het kader van dit project heeft een multidisciplinair team al korte observaties aan de maki’s gedaan. Bij de afronding ervan – meer over dierenwelzijnsbeoordelingen in de avondlezing van aanstaande maart - kwam naar voren, dat we eigenlijk graag meer willen weten over de exacte pikorde in de groep, over de onderlinge banden en over het kenmerkende markeergedrag van de maki’s.
Vandaar dat we Tom hebben ingeschakeld die zich nu 20 weken lang aan de maki’s wijdt. Al op zijn allereerste observatiedagen heeft de student interessante waarnemingen gedaan. Bijvoorbeeld dat de maki’s met de geurklieren op hun achterwerk niet alleen takken en muren van een geurtje voorzien, maar ook elkaar. Wat de lemuur die even een achterwerk over zijn rug of schouder gewreven krijgt, trouwens zeer gelaten en nonchalant ondergaat… we kijken ernaar uit wat deze gedragsstudie nog meer aan het licht gaat brengen.
In Burgers’ Zoo leven ringstaartmaki’s die in het wild in de drogere loofbossen van zuidelijk Madaga…
22 december 2022
Wilde ringstaartmaki’s op Madagaskar leven in gemengde groepen, met evenveel vrouwtjes als mannetjes…
27 augustus 2021
Het eiland Madagaskar, waar de ringstaartmaki’s en zwarte maki’s oorspronkelijk vandaan komen, kent…
19 juni 2019