Future For Nature (FFN) is een stichting waar Burgers’ Zoo sinds de oprichting nauw bij betrokken is. De directeur van de dierentuin, Alex van Hooff, is van 2011 tot en met 2019 voorzitter geweest en het jaarlijkse Future For Nature Award Event wordt in het Safari Meeting Centre gehouden. Niet te vergeten, Burgers’ Zoo is ook één van de hoofdsponsors van deze prachtige stichting.
FFN is in 2008 opgericht met als doel om jonge, getalenteerde en ambitieuze natuurbeschermers (tussen de 18 en 35 jaar) te ondersteunen in hun belangrijke werk. Ieder jaar kiest het selectiecomité, bestaande uit internationaal gerenommeerde natuurbeschermers, drie winnaars uit meer dan honderd inzendingen. Zij ontvangen de Future For Nature Award en per winnaar een cheque ter waarde van €50.000 tijdens de uitreiking in Burgers’ Zoo. Zij krijgen hier een podium om zichzelf en hun werk te presenteren aan collega-natuurbeschermers, donateurs en andere belangstellenden. Het geld mogen ze naar eigen inzicht besteden, tenslotte weet niemand beter waar het geld nodig is dan de winnaars zelf. De ceremonie wordt ieder jaar gepresenteerd door Saba Douglas-Hamilton, bekend natuurbeschermster en filmmaker. Ook is er elk jaar een eregast die de prijs uitreikt, onder meer iconen zoals Sir David Attenborough, dr. Jane Goodall, dr. Frans de Waal en Doutzen Kroes zijn in eerdere jaren langs geweest. Tijdens de tiende editie in 2017 was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast.
Het blijft echter niet bij één dag; na de ceremonie worden de winnaars opgenomen in de ‘FFN Family’. Dit is een netwerk van alle oud-winnaars van de Award. De teller staat inmiddels op 39 winnaars uit landen van over de hele wereld. De Family opent deuren tot samenwerking en uitwisseling van kennis. Iedere 2,5 jaar organiseert FFN een Family-reünie, opdat de winnaars een sterk netwerk kunnen vormen. Zo draagt FFN op effectieve manier bij aan meer natuurbescherming in het veld, wereldwijd, met concrete resultaten.
Helaas kon dit jaar in mei de Future For Nature Award-ceremonie niet doorgaan vanwege de huidige coronacrisis. Om de drie winnaars van dit jaar, María Fernanda Puerto-Carrillo uit Venezuela, Iroro Tanshi uit Nigeria en de Nederlandse Tjalle Boorsma werkzaam in Bolivia, toch in het zonnetje te kunnen zetten en de kans te geven hun werk te presenteren bij een groter publiek heeft FFN besloten alsnog een ceremonie te organiseren, alleen dit jaar digitaal. Het Virtual FFN Award Event vindt plaats op vrijdag 30 oktober 2020 om 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van futurefornature.org. Hier alvast een voorproefje, wat onze drie winnaars van 2020 hebben gepresteerd.
De Nigeriaanse Iroro Tanshi is een toegewijd vleermuisspecialist. Ze heeft al heel veel bereikt in haar werk en onderzoeken. Zo herontdekte ze een populatie van de short-tailed roundleaf-vleermuis in Nigeria (Hipposideros curtus, de soort heeft geen Nederlandse naam), die 45 jaar geleden voor het laatst was gezien.
Nu is ze op een missie om de laatst bekende slaapgrot van deze vleermuizen te beschermen. Deze slaapplaats wordt bedreigd door de jacht op de vleermuizen en bosbranden in Nigeria. Haar ‘Zero Wildfire Campaign’, waarbij lokale mensen worden betrokken om kritieke leefgebieden voor deze vleermuissoort te beschermen, levert indrukwekkende resultaten op om deze soort te helpen. In 2019 werd in het droge seizoen geen enkele bosbrand gemeld. Haar passie en doorzettingsvermogen wordt nu erkent met het winnen van de Future For Nature Award.
Iroro is dé vleermuisspecialist in haar land. Ze zette onder andere de nationale vleermuisdatabase op en heeft haar eigen non-profit organisatie opgericht: Small Mammal Conservation Organisation. Bovendien leidt ze jongeren op tot natuurbeschermers van de toekomst.
Iroro zet zich sterk in voor bewijsgericht natuurbehoud door middel van sociaal-ecologische benaderingen. Ze mobiliseert en inspireert anderen om bij te dragen aan natuurbehoud door zich sterk te maken voor het biodiversiteitsbeleid, betrokkenheid van lokale gemeenschappen en capaciteitsontwikkeling. Daarom neemt ze vaak mensen mee het veld in. Dit zorgt ervoor dat er lokaal kennis ontstaat en de bevolking ter plaatse zich gaat inzetten om het leefgebied van de short-tailed roundleaf-vleermuis en andere bedreigde soorten in te omgeving te beschermen.
De grootste bedreigingen voor de vleermuis die Iroro wil aanpakken zijn de jacht in hun grot en de vernietiging van leefgebieden veroorzaakt door bosbranden. Ze richt zich daarbij op de drijfveren van menselijk gedrag: waarom jagen mensen? En waarom branden ze het bos plat? Door prioriteit te geven aan bewustwording, bescherming van cruciale delen van het leefgebied (de slaapgrot) en het werken aan alternatieven voor de landbouw wil ze de bedreigingen voor de vleermuizen minimaliseren.
De 35-jarige Nederlandse Tjalle Boorsma is een van de winnaars van de 2020 Future For Nature Awards. Tijdens zijn studie bos- en natuurbeheer in Wageningen zag hij in Bolivia de ongelooflijke natuurlijke diversiteit van dit land en hoe deze in een alarmerend tempo werd vernietigd. Hij besloot huis en haard achter zich te laten voor de prachtige blauwkeelara in het Barba Azul Nature Reserve. Er zijn nog maar 400-450 van deze vogels over in het wild. Door expedities te organiseren ontdekte Tjalle waar ze broeden en verzamelde zo de hoognodige informatie om effectieve maatregelen te kunnen nemen om deze vogels en hun leefgebied te beschermen.
Tjalle is ervan overtuigd dat zo’n mooie diersoort als de blauwkeelara een gedragsverandering bij mensen kan veroorzaken en ervoor kan zorgen dat mensen meer bereid zijn om op grotere schaal landschappen en hele ecosystemen te beschermen.
De sleutel hiervoor, aldus Tjalle, is de ontwikkeling van samenwerkingen met particuliere veehouders om het behoud van landschap te waarborgen. Op een ecologisch model-boerenbedrijf in Bolivia geeft hij daarom workshops aan de veetelers en laat hij zien dat het anders kan. De toepassing van duurzame veeteelttechnieken zorgt vaak voor een verbeterde productiviteit en economische inkomsten. Een ander initiatief is het plaatsen van nestkasten. Tjalle ontwikkelde aan de hand van opgedane kennis vanuit de veld-expedities een baanbrekend ontwerp voor een heuse penthouse-nestkast.
De ara deelt zijn leefgebied met particuliere veeboeren, de belangrijkste economische activiteit van deze regio. Het creëren van beschermde reservaten rondom de broedplaatsen van de ara’s is daarom een belangrijke strategie. Tjalle coördineerde daarom de aankoop van een reservaat van 680 hectare dat cruciale broedgebieden beschermt. Dit moet echter hand in hand gaan met het ontwikkelen van nieuwe, eco-friendly veeteelttechnieken om een duurzame bescherming van de natuur te verzekeren. Tjalle is erop uit om samen met de veetelers de noodzakelijke veranderingen door te voeren.
De 34-jarige María Fernanda Puerto-Carrillo uit Venezuela is al 12 jaar actief betrokken bij het beschermen van de jaguar in haar land. Ze is de oprichter van de non-profit organisatie Proyecto Sebraba en is vastbesloten de jaguar en het leefgebied van dit indrukwekkende dier te beschermen. Haar belangrijkste doel is het minimaliseren van conflicten en bedreigingen waarmee jaguars in het zuiden van de staat Zulia worden geconfronteerd. Haar doorzettingsvermogen resulteerde onder meer in samenwerkingen met grote grondeigenaren.
Hun gezamenlijke doel is om de veiligheid van vee te verbeteren. Door de jacht van jaguars op vee te voorkomen, wordt de kans op dodelijke vergeldingsacties op de jaguar geminimaliseerd. Haar tweede doel is het realiseren van een corridor, een natuurlijke verbinding tussen de twee nationale parken in de regio.
María Fernanda werkt vanuit Venezuela, waar ze een van de weinige natuurbeschermers is in een land waar bescherming en behoud van natuur niet op de agenda staat. De huidige coronacrisis zorgt ervoor dat het werken aan natuurbehoud nog zwaarder en gevaarlijker is geworden. Ze is een van de laatsten in haar omgeving die haar belangrijke werk nog enigszins kan uitvoeren en is hierdoor nog meer gepassioneerd en vastbesloten dan voorheen om de jaguar en zijn leefgebied te beschermen.
Voor María Fernanda is het duidelijk dat om deze grote kat te redden, het essentieel is om samen te werken met de lokale gemeenschap, landeigenaren en overheidsinstellingen. María Fernanda wil werken aan verschillende maatregelen, zoals het ontwikkelen van alternatieve manieren voor het beheer van vee om verliezen aan jaguars tot een minimum te beperken. Door het opzetten van een ecologische corridor tussen de twee nationale parken in de regio wil ze een samenhangend leefgebied voor deze katachtige realiseren.
María Fernanda is ook van mening dat het behoud van de jaguar verder moet gaan dan alleen de lokale gebieden. In de toekomst vindt ze het belangrijk verder te kijken, en samenwerkingen op te zetten tussen verschillende regio’s in Venezuela en met andere landen waar de jaguar leeft, om zo verschillende jaguarpopulaties met elkaar te verbinden en te beschermen.
Koninklijke Burgers’ Zoo maakt handig gebruik van deze tijden van overvloedige neerslag. De vele ove…
3 dagen geleden
Omschrijving Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl…
3 dagen geleden
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024