‘De coördinator van het fokprogramma zoekt voor ons een nieuwe olifant.’ ‘We wachten op een nieuw fokmannetje bij de giraffen.’ Als vaste bezoeker of online volger zijn dit soort meldingen u waarschijnlijk wel bekend. Maar waarom al dat wachten, waarom gaat het niet sneller?
Burgers’ Zoo heeft al een jaar of drie geen fokmannetje bij de giraffen. Volwassen giraffenmannetjes maken in de natuur geen deel uit van de groep. Een groot welzijnsprobleem levert het ontbreken van een mannetje dan bij deze soort gelukkig niet op. Toch denkt de gepassioneerde dierentuinbezoeker die in heel veel andere dierentuinen kuddes giraffen ziet, dat het toch niet zo heel lastig moet zijn om een passend mannetje voor onze giraffenvrouwtjes te vinden. De coördinator van het Europese fokprogramma voor giraffen, in dit geval een bioloog in de dierentuin van het Duitse Gelsenkirchen, moet er uiteraard wel op letten dat de ondersoort giraffe klopt. In Burgers’ Zoo leven namelijk Rothschildgiraffen. Dat de internationale giraffenonderzoekers op grond van DNA-analyses onlangs besloten hebben de hele giraffensystematiek om te gooien, is een probleem waar de coördinator vast wel eens van wakker ligt – maar het is niet de reden waarom het zo lang duurt met een nieuw mannetje!
De fok met giraffen loopt in heel Europa eigenlijk iets té goed. Als gevolg hiervan heeft de coördinator besloten om op de rem te trappen. Dierentuinen die een nieuw fokmannetje willen hebben, krijgen die pas na een paar jaar. En dan wordt vaak een genetisch goed passend, maar nog vrij jong dier naar zijn nieuwe bestemming gestuurd. Iets makkelijker voor het transport en nog wat uitstel totdat na veertien maanden dracht weer jongen worden geboren. Op die manier controleert de coördinator de grootte van de populatie en voorkomt dat er zoveel giraffen worden geboren dat ze niet meer zijn te plaatsen.
Vlak na Pasen hebben we de bejaarde olifant Rekka laten inslapen in verband met diverse ouderdomskwalen. Haar soortgenoot, de stokoude Pinky, kwam daarmee alleen te staan. Olifanten zijn sociale dieren, daarom is het zeker onwenselijk om Pinky al te lang in haar eentje te huisvesten. Burgers’ Zoo ambieert bij Aziatische olifanten niet het houden van een fokgroep, veelmeer bieden we ruimte aan bejaarde vrouwtjesolifanten die elders niet meer goed in de groep passen. Al snel na het overlijden van Rekka kregen we zo’n olifant voorgesteld die op zoek is naar een fijne plek voor haar oude dag: een 51 jaar oud dier dat in een Zweeds dierenpark leeft, waar het totaal niet botert tussen haar en de andere vrouwtjes. Al een tijd wordt dit vrouwtje apart van de kudde gehouden. Het betreft wel een vrouwtje met een wat lastig verleden. Nadat Burgers’ Zoo heeft ingestemd om deze olifant te willen ontvangen, moet eerst nog een hele papierwinkel op orde worden gebracht, met name rondom de CITES-transportvergunningen. Daarnaast worden medische testen gedaan om de gezondheid van het dier te checken. Ook in Burgers’ Zoo zijn nog kleinere aanpassingen aan het verblijf gedaan om de nieuwe olifant zo goed mogelijk te kunnen ontvangen en bij ons vrouwtje te introduceren. Dan moet het transport worden ingepland bij de specialistische internationaal opererende transporteur die ervaring heeft in het transporteren van zo’n groot dier. Tenslotte speelt het weer ook nog een rol, want een lang transport in zinderende zomerhitte is zeker niet wenselijk. U ziet, zo’n transport is geen sinecure en daarom vergt het weleens wat geduld, voordat we een nieuwe bewoner in Burgers’ Zoo kunnen verwelkomen of een dier naar een ander dierenpark kunnen uitplaatsen.
Koninklijke Burgers’ Zoo maakt handig gebruik van deze tijden van overvloedige neerslag. De vele ove…
3 dagen geleden
Omschrijving Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl…
3 dagen geleden
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024