Bij de zebra's en giraffen in het Safaripark vinden de geboortes meestal verspreid over het hele jaar plaats. Bij de meeste antilopensoorten is dat anders: er is meestal sprake van een duidelijk geboorteseizoen.
Ook bij de elandantilopen is dat het geval. Binnen korte tijd worden de jongen geboren. Aanvankelijk zijn het 'afleggers'; net als bij herten worden de jongen ergens verstopt en komen de moeders maar een paar maal per dag langs om hun jongen te voeden. Ze hebben geen geur en zijn op deze manier de eerste kwetsbare dagen goed beschermd tegen roofdieren. Als ze na een tijdje met de kudde mee gaan lopen, zoeken de jonge elandantilopen elkaar op en zo zie je hele 'crèches' in zo'n kudde. Nu de eerste elandantilopen in het safaripark al weer geboren zijn, zal ook daar binnenkort weer zo'n crèche te zien zijn.
In de fazanterie loopt ons kweekstel Congopauwen weer met een kuiken. Congopauwen krijgen maar kleine legsels en moeten dus zuinig zijn op hun nakomelingen. Beide ouders hebben het druk met de verzorging van hun jong, dat daardoor niets te kort komt.
De Congopauw werd pas in 1913 ontdekt. De Amerikaan James Chaplin kon van één onooglijk bruin veertje in een hoofdtooi van een Congolees stamhoofd niet achterhalen van welke vogelsoort het afkomstig was. In het Afrikamuseum in het Belgische Tervuren zag hij later een vogel met net zulke veertjes. De vogel, een vrouwtje stond daar samen met een haan. Ze waren er ingeschreven als jonge blauwe pauwen, de algemene soort pauw die veel in kinderboerderijen en ook wel op landgoederen te zien is, maar oorspronkelijk uit India afkomstig is. Het was direct duidelijk dat het om een andere, nieuwe soort ging.
Dankzij de nieuwe uitkijkpost in de Bush, tegen de Ocean aangebouwd, was het nest van de slangenhalsvogels dit jaar veel beter te zien. Tegen de tijd dat u dit leest zullen de jongen al wel uitgevlogen zijn. Voor ons bezoek zou het leuk zijn als ze deze plek vaker uitkiezen voor hun nest. Maar of ze daar rekening mee houden?
Ook de zwartkoppitta's hadden weer jongen. Wie goed oplet ziet dan de pitta's geregeld met een snavel vol wurmpjes, insecten en dergelijke rondhuppen. Jonge vogels hebben ongelooflijk veel voer nodig. Je zou bijna medelijden krijgen met de oudervogels als je ziet hoeveel werk ze de hele dag door moeten verzetten.
Uit de dierentuin van Barcelona ontvingen we zes goudparkieten. Ze zijn nog jong, maar het ligt in de bedoeling dat zich uit deze groep nieuwe fokstellen gaan vormen. Het Europese fokprogramma van deze soort staat er niet zo geweldig voor en kan wel wat nieuwe fokparen gebruiken.
Er zijn ook weer jonge kerkuilen. Burgers' Zoo is door de jaren heen erg succesvol met deze uilensoort. Er kwamen bij ons al meer dan 75 kerkuiltjes uit, waarvan er al bijna vijftig via vogelasiels konden worden vrijgelaten om zo hun bijdrage aan het herstel van deze soort te leveren.
Kerkuilen kwamen in moeilijkheden door de moderne landbouwmethoden. In de nieuwe boerderijgebouwen waren geen hooizolders vol muizen en met invlieggaten voor deze vogels meer te vinden. Ook het royale gebruik van landbouwgif heeft z'n tol geëist. Speciale nestkasten bieden deze muizeneters nu weer voldoende broedgelegenheid. Het gebruik van landbouwgif is sterk teruggedrongen. Het gaat nu weer beter met de kerkuil.
Het krioelt van de jonge Radjaheenden in de mangrovenhal. Radjaheenden zijn Australische verwanten van de bij ons inheemse bergeenden. Elk voorjaar zorgt het fokpaar in de mangrovenhal voor kuikens, maar dit jaar zijn het er meer dan ooit. Veertien jongen kwamen er maar liefst uit. Of het de ouders lukt om ze alle veertien groot te brengen zullen we pas over een paar weken weten, maar voorlopig vullen ze de vijver en onze foto.
Koninklijke Burgers’ Zoo maakt handig gebruik van deze tijden van overvloedige neerslag. De vele ove…
3 dagen geleden
Omschrijving Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl…
3 dagen geleden
Donderdag 14 november om 08.30 uur stuiten de drie Maleise beren van Koninklijke Burgers’ Zoo op een…
14 november 2024